Dawid Siniło pochodzi z Białegostoku, gdzie zaczynał swoją przygodę z gotowaniem, m.in. w hotelu Cristal. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, a doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach w kraju oraz za granicą – w Londynie i Kopenhadze. Był również wielokrotnie nagradzany w konkursach kulinarnych. Podczas warsztatów, które przeprowadził docenił zaangażowanie uczniów: "Młodzież pokazała, że jest zdolna, pilna i zdyscyplinowana."
Jeden z uczestników warsztatów, Dawid Wykowski z klasy 3TŻ, powiedział: "Owoce morza to produkty niezbyt popularne w Polskiej kuchni, ale według mnie powinniśmy próbować wszystkich smaków, tym bardziej, że owoce morza stają się ogólnodostępne dla każdego konsumenta. Część osób miała już możliwość pracy z tymi produktami dzięki wyjazdowi do Portugalii. Te zajęcia pomogą nam w doskonaleniu naszego warsztatu kulinarnego, tym bardziej, że pracujemy pod okiem wybitnego kucharza, co jest dla nas wyróżnieniem".
Panel szkoleniowy zwieńczyła prezentacja oraz degustacja potraw przygotowanych podczas warsztatów, a także wręczenie uczniom certyfikatów uczestnictwa w warsztatach. Dla uczniów Technikum Hotelarskiego, którzy zajęli się obsługą prezentacji, była to okazja do ćwiczenia swoich umiejętności praktycznych.
Panel szkoleniowy "Frutti di Mare" to kolejna, po cyklu warsztatów poświęconych wieprzowinie, wołowinie i drobiu, okazja dla uczniów, by w praktyce zdobywać umiejętności kulinarne i uczyć się od najlepszych. Zakup surowców użytych podczas warsztatów został dofinansowany ze środków Urzędu Miejskiego w Łomży w ramach realizowanego w szkole projektu, którego celem jest profilaktyka i edukacja zdrowotna.
Warsztaty z Dawidem Siniło poświęcone owocom morza zorganizowały: Dorota Miarka, Hanna Bukowska, Magdalena Kuczewska oraz Bogusława Romanowska.
![]() |