W Polsce wieprzowina wciąż jest niedocenianym mięsem. O jej walorach i sposobie przyrządzania opowiedział Marcin Budynek, znany z programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Celebryta poprowadził dziś w Domku Pastora warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 4.
Młodzież pracowała pod okiem mistrza w profesjonalnie wyposażonej kuchni Domku Pastora. Uczniowie nie tylko dowiedzieli się, jak obrabiać mięso, ale również jak stworzyć z niego perfekcyjne dania.
Łatwo jednak nie było. Szef kuchni Marcin Budynek czuwał, aby każdy milimetr dania był przyrządzony profesjonalnie. Uczestnicy warsztatów uczyli się kulinarnych metod gotowania (m.in. sous vide, asado i grillowania), a także tworzenia prostych, ale smacznych marynat do mięsa.
Na co dzień Budynek prowadzi Akademię Kulinarną, poza nią przekazuje swoją wiedzę młodszym, wchodzącym w zawód kucharzom.
Rady mistrza okazały się dzisiaj bezcenne. Prawie dwie godziny pracy zaowocowały prezentacją talerzy, które spokojnie mogłyby gościć w najlepszych restauracjach. Zebrani goście mogli zrobić przyjemność swoim kubkom smakowym i zdegustować przygotowane dania. Na każdym królowała oczywiście wieprzowina.
Na miejscu pojawiła się nasza ekipa video. Oprócz podjadania smakołyków, przygotowała dla Was wyczerpującą relację z wydarzenia.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów do artykułu: Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem [FOTO i VIDEO]. Jeżeli uważasz, że komentarz powinien zostać usunięty, zgłoś go za pomocą linku "zgłoś".
Rzeczywiście ,, celebryta"